SYSTEMISCH LEIDERSCHAP

graphic element

Ieder van ons leeft in verschillende systemen. Van ons systeem van herkomst (je familie), je eigen gezin, je werk, maar ook de voetbalclub (of andere sport) kent veelal een systeem.

De laatste decennia is het systemisch werken (en denken) in opkomst. Wat is het achterliggende proces en structuur achter ‘het veld’? Denk aan een zwerm vogel of een mierenhoop of zwerm vissen. Hoe kan het dat dit zo georganiseerd gaat (soms zonder directe leider). Wat zijn de structuren achter deze systemen? Welke wetmatigheden zijn er te vinden?

We hebben bekrachtigende en beperkende patronen uit ons systeem van herkomst (vaak uit loyaliteit) meegenomen.

Deze patronen kun je in je huidige leven weer tegen komen binnen nieuwe systemen, bijvoorbeeld je relatie of je werk. Met de familieopstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken.

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger en Virginia Satir. Hellinger ontwikkelde in Europa het systemisch werken in eerste instantie voor het werken met families (familieopstellingen), later deed hij dat ook voor organisaties (organisatieopstellingen).

Citaat "laat de sterkste de eerste zet maken" dat is Systemisch Leiderschap

Onderwerpen

Hieronder een kleine greep uit de onderwerpen:

  •  De 3 principes (wetmatigheden)

       1. Plek, iedereen heeft recht op een plek

       2. Orde, in elk systeem is een natuurlijke ordening

       3. Balans tussen geven en nemen

  • Systemische interventies

  • Het veld (wij, 4e positie)

  • Systemisch waarnemen & intelligentie 

  • Patronen, bijvoorbeeld triangulatie en parentificatie 

  • Teruggave en afbakening

  • Opstellen met representanten

Deze workshop is een eerste 2 1/2 - daagse kennismaking met het systemisch werken. Het is een training met open inschrijving. De centrale draad is 'hoe neem je leiderschap'? Of je nu in het onderwijs werkt, het bedrijfsleven (profit of non-profit) of leiderschap over je eigen leven? Je leert 'alle' tools om dit te 'nemen'! 

Data: de volgende training start mei 2022, terugkommiddag volgt

Bijdrage: €395 (incl BTW) voor de training, dit is inclusief lunch, map & materiaal

Locatie: In Leeuwarden, wordt bekend gemaakt