Wat is NLP?

Een blog over NLP met een uitleg van 'wat is NLP?', 'hoe is het ontstaan en wat kun je nu met NLP?' Voor sommige mensen die net met NLP in aanraking zijn gekomen, is het soms nog wel eens een uitdaging uit te leggen van 'wat is NLP nu precies?'. Ook voor mensen die nog niet bekend zijn met NLP is dit stuk geschreven.


NLP, 3 letters

Er zijn vele definities van NLP. Het eerste NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren. Voor sommige een nogal spectaculaire term in deze blog zo simpele uitgelegd.

 • Neuro staat voor ons (hele) zenuwstelsel (in het kort ons brein)

 • Linguistich staat voor taal. Zowel spreken van buiten (met iemand) of van binnen (je innerlijke stem(metje)

 • Programmeren staat voor veranderen. NLP komt uit tijdperk van de computers en vandaar de term 'programmeren'. Sommige noemen het Proces.


NLP gaat dus uit dat veranderen kan. Het is hoe je omgaat met je denken en innerlijke stem (auditief digitaal) en communicatie met anderen. Het opnieuw 'programmeren' (van mij had het een andere term mogen zijn) van je gedachten en ook emoties, overtuigingen en gedrag. De vraag is 'hoe doe je dat'? De hoe-vraag is de kernvraag van NLP.De theorie


Een van de mooiste definities is 'NLP is een empirische wetenschap die zich bezig houdt met de studie van mensen die succesvol zijn'. Empirie wil zeggen ‘de ervaring leert’. De ervaring leert dat het een beter werkt dan het ander. Dan de studie naar succesvolle mensen. Wie is niet succesvol in iets? Wie kan niet een vaardigheid goed? Als is het dammen of schaken, een andere sport of spel of een vaardigheid op je werk? Heb je wel eens effectief samengewerkt of juist heel zelfstandig iets gedaan? Je kunt jezelf ook afvragen 'waar ben ik tevreden over?'. Mocht je niets kunnen bedenken, zijn er mogelijkheden zat om jezelf eens tegen de spiegel aan te houden. Misschien dat je soms iets van een ander hoort. Een compliment, opmerking of feedback over iets dat je goed deed.


De grondleggers van NLP Richard Bandler en John Grinder hebben gekeken hoe doen mensen wat ze doen?. Dit begon met excellente therapeuten, die veel succes boekten. Hoe komt het dat sommige therapeuten steeds succes boeken en andere niet. In de jaren ’70 hebben ze Fritz Perls, Virginia Satir en Milton Erickson gemodelleerd. Hieruit kwamen zeer bruikbare en makkelijk te leren modellen. Modellen die overdraagbaar zijn, dus aangeleerd kunnen worden.


De NLP basismodellen, denk aan taal (meta en miltonmodel), communicatiemodel en logische niveaus tot aan gevorderde technieken als Sleight of Mouth komen bij de oprichters en eerste mensen die gemodelleerd worden vandaan. Later zijn andere mensen gemodelleerd, in de sport, wetenschap, management en veel andere contexten. De hoe-vraag voorop, hoe komt het dat een sporter elke keer excelleert? Hoe kom het dat die manager bijna iedereen weet te motiveren? Hoe komt het dat je soms je kinderen weet te stimuleren en te motiveren en som niet? Modelleren is de basis van NLP.


Bewustmaken onbewuste (processen)

Een andere definitie is NLP is het bewustmaken van de onbewuste processen. Hoe doe jij de dingen die je doet? Hoe vaak stel je jezelf die vraag? Mogelijk eerst de dingen waar je goed in bent. Weet je welke structuur hierachter zit? Weet jij hoe jij denkt, voelt en gedraagd wanneer je iets goed doet? En ook de dingen die je minder goed kunt en wilt leren. Hoe doe je die? En hier past het modelleren weer. Met NLP tools kun je heel gemakkelijk succes modelleren. Een uitgangspunt is ‘als de een het kan, kan de ander het ook’.


Misschien heel kort door de bocht, NLP begint met het modelleren van jezelf. Hoe doe jij de dingen die je doet? Waar geloof jij in? Wat vind jij belangrijk? Er is altijd eerst de ontdekkingstocht op persoonlijk niveau. Er is altijd wel de ervaring dat je een keer wel op een ‘succesvolle’ manier communiceerde, iets (kleins of groots) veranderde of wel effectief met je gedrag of emoties omging.


Nog een definitie is WWW ‘wat werk wel'. Kom erachter hoe je weet wat voor je werkt. De metafoor is ‘wat je water geeft’ groeit. Focus je je op de dingen die niet prettig zijn, niet goed voelen of waar je een negatieve energie van krijgt, krijg je hier meer van. Focus je je op de prettige dingen in het leven, dingen die wel lukken, groeit dit ook.


Een van de uitgangspunten (zie artikel vooronderstellingen, volgende maand online) is 'iedereen heeft alle hulpbronnen in zich'. Je hoeft dus niet buiten jezelf te zoeken. Voor elk probleem dragen we de oplossing in onszelf.


De praktijk


Wat is NLP nu in de praktijk? NLP is serie modellen en technieken die overdraagbaar zijn. NLP is an attitude and a methodology that leaves behind a trail of techniques. Het eerste 'een attitude' betekent een houding. Een bril vanuit nieuwsgierigheid of interesse in nieuwe dingen. Leaves behind a trail of techniques. Uit het modelleren komen veel NLP modellen en technieken. Waar kun je aan denken? Hieronder een selectie:


 • 4-staps leerproces. Hoe werkt leren eigenlijk? Welke stappen zijn er te onderscheiden?

 • Communicatiemodel. Hoe werken prikkels? Hoe werkt ‘de kaart is niet het gebied’?

 • Neurologische niveaus. Welke niveaus zijn er in leren, verandering en gedrag?

 • Representatiesystemen. Waar ligt jouw zintuigelijke voorkeur?

 • Waarneemposities. Vanuit welke positie kun je communicatie beschouwen? Vanuit jezelf, de ander of vanuit een neutrale observator (birds-eye view)?

 • Taal, het meta- en miltonmodel. Omgaan met effectieve taalstructuren!

 • Disney-strategie. In elke situatie optimale creativiteit!

 • Change Personal History

 • Sleight of Mouth

In de NLP introductiecursus en de NLP practitioner komen de meeste van bovenstaande technieken aan bod.


En nu?

Er zijn veel manieren om iets te eigen te maken. De een leest een boek over NLP, de ander gaat naar een (introductie)cursus. Niet iedereen is direct over de streep. Twijfel je? wil je meer weten wat NLP specifiek voor jou kan betekenen? Vind je persoonlijke ontwikkeling belangrijk? En de wijze waarop jij (en de ander) communiceert?


Wat bieden wij aan? Je kunt bij ons terecht voor een 2 1/2 daagse NLP introductiecursus, die meerdere keren per jaar wordt gegeven. Verder verzorgen wij de volledige gecertificeerde 16-daagse NLP practitioner opleiding.


Techniek of persoonlijke ontwikkeling

Er zijn verschillende benaderingen in NLP land. Het ene instituut focust zich (bijna) geheel op persoonlijke ontwikkeling, terwijl andere meer op de techniek focussen. Wij combineren 'the best of both worlds'. Een juiste toepassing van een NLP techniek of oefening met een gedegen traject voor persoonlijke ontwikkeling. Bij de basisopleiding NLP practitioner doen we geen examen. Namelijk hoe examineer jij persoonlijke ontwikkeling?


NLP & wetenschap

Het is niet de waarheid die telt, het is het effect dat je bewerkstelligt. Persoonlijk vind ik het jammer dat NLP en wetenschap water en vuur lijken te zijn.

Het is voor mij een grote vraag hoe het komt dat sommige modellen of therapieën een wetenschappelijke status behalen. Waarom haalt het ene model de voorpagina en verdwijnt een ander model stilletjes in een pseudo-wetenschappelijk hoekje?

Modellen als oplossingsgericht werken, EMDR en oplossingsgericht werken zijn niet weg te denken uit de reguliere instellingen.


Meestal wordt er bij onderzoek een aantal NLP modellen uit het grotere verband gerukt en bewezen verklaard dat NLP onzin of lariekoek is. Misschien heeft het met de oprichters van NLP te maken die nut belangrijker vinden dan ‘waarheid’. Veel therapieën worden als te simplistisch gepresenteerd. Als je X doet, zul je als resultaat Y krijgen. Een simpele oorzaak-gevolg relatie, die niet te rijmen lijkt met wetenschap.


Persoonlijke noot

Nog altijd vind ik NLP een van de mooiste, makkelijkste en methodiek het meest gericht op communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Betekent dit dat NLP 'alles' is en heeft het op elke vraag een antwoord? Nee, natuurlijk niet en zelf blijf ik zoeken naar vernieuwing. Ik integreer stukken uit andere communicatie- en therapiemodellen. Denk hierbij aan oplossingsgericht werken, traumawerk en systemisch werken en denken. Doen wat werkt en doe daar vooral meer van.


Vind jij het je aanspreken of wil je meer weten? Wil je eerst even proeven of je direct aanmelden? Doe het op de manier die bij je past. Je bent altijd welkom voor een intake of een gratis proefsessie.